Drie jaar was mijn zoontje toen hij met dit bord voor zijn tante uit mocht lopen naar mijn broertje die bij het altaar stond te wachten. Glimmend van trots droeg hij het bord RUSTIG naar voren, preciés zoals afgesproken. Een hele prestatie, want hij had nieuwe gympen… waarbij hij het liefste aan iédereen liet zien hoe HARD hij kon rennen.
Eenmaal bij het altaar gooide hij (tot mijn verbazing) het bord aan de kant, sprintte weer naar achter in de zaal en hielp zijn nichtjes met bloemen strooien. Dat was natuurlijk niet afgesproken, maar wel hilarisch.
Wanneer er kinderen zijn bij een ceremonie kunnen er eigenlijk twee dingen gebeuren. Het kan voor extra grappige en ontroerende momenten zorgen óf het wordt een drama (vooral als ze zich in de ‘ik-zei-dat- ik- pindakaas-wilde-maar-nu-wil-ik-toch-pasta-en-nu-voelt-het-alsof-de-wereld-vergaat-fase zitten, loop je verhoogd risico). En dat laatste, dat wil je natuurlijk niet!
Ook als je kinderen ouder zijn, is het goed om na te denken over hoe je kinderen kunt betrekken tijdens de trouwceremonie. Heb je inspiratie nodig? Of krijg je al klamme handjes bij het idee dat je kind een uur lang stil moet blijven zitten tijdens de ceremonie?
Lees dan mijn 5 tips over hoe je kinderen tijdens de trouwceremonie kunt betrekken (en je ervoor zorgt dat ze de trouwzaal niet op de kop gaan zetten).
- Bedenk een plan A, en een plan B (en misschien wel een plan C)
Soms zijn kinderen onvoorspelbaar, maar vaak weten wij als ouders heel goed wat reactie A, B en C van onze kinderen zijn. Probeer vooraf een inschatting te maken van hoe je kind zich tijdens de ceremonie zou kunnen gedragen, en hoe je daarop kunt inspelen. Als je kind het moeilijk vindt om thuis stil te zitten dan is er een grote kans, dat je kind dit tijdens de ceremonie ook lastig gaat vinden. Dus zorg dat je hierop bent voorbereid en bedenk een plan A, een plan B en misschien wel een plan C.
Als er veel kinderen aanwezig zijn bij de trouwerij, bedenk dan samen met je (zelfstandig) trouwambtenaar een plan hoe jullie dit gaan doen. Ga alvast met je gedachte naar de ceremonie en bedenk hoe je dit voor je ziet. Door de ceremonie te visualiseren kun je ook bedenken welke plek je de kinderen wilt geven tijdens de ceremonie.
- Wie gaat er mee plassen?
Als er kinderen zijn, dan moet er altijd wel één plassen (zelfs als je dat vooraf braaf gedaan hebt). Zorg dat je zelf niet mee hoeft met de kinderen. Maar vraag hiervoor iemand die even 5/10 minuten van de ceremonie kan missen (dus geen broers, zussen, ouders of getuigen).
Zo vroeg ik een tante om tijdens de trouwerij van mijn broer de plassers voor haar rekening te nemen. Zij kende de kinderen goed en ik had ze uitgelegd: “Mama kan niet weg, dus als je moet plassen dan ga je met deze tante mee”.
- Geef de kinderen een taak bij de ceremonie
Het kan goed werken om kinderen te betrekken bij de ceremonie. Voor jongere kinderen kun je denken aan…
- Bloemenmeisjes/jongens
- De ringen geven
- Met bellen blazen bij de ingang of de uitgang
- Met een bord voor de bruid uitlopen met een leuke tekst
- Een kinderakte ondertekenen
Wanneer je kinderen een taak geeft, dan voelen ze zich betrokken bij de ceremonie en veel kinderen zullen dit dan ook heel serieus nemen. En als het goed begeleid wordt, zorgt dit vaak voor ontroerende momenten. Bedenk hiervoor ook weer een plan B wanneer je kind spontaan plankenkoorts krijgt. Ook voor de kinderen is het een feestdag. Je kunt het ‘taakje’ ook prima samen met je kind doen of overnemen als het niet lukt.
Als je kinderen iets ouder zijn; laat ze dan meedenken en meegenieten met de voorbereiding. Kinderen hebben soms zelf ook al een beeld hoe ze een bijdrage zouden kunnen geven aan de ceremonie. Bij oudere kinderen kun je (naast bovenstaande opties) denken aan:
- Een lied of een dans doen
- Een kunstwerken aanbieden
- Als kinderfotograaf tijdens de ceremonie fotograferen.
Wat ik zelf graag doe is met de oudere kinderen mee te denken in een (kinder-)speech over hun ouders of familie (dit kan ook als verrassing worden voorbereid; hoe leuk is dat!).
- Bereid je kinderen voor
Kinderen hebben enorme voelsprieten, hoe klein ze ook zijn… ze weten dat er iets spannends gaat gebeuren. Vertel daarom de kinderen wat er in hoofdlijnen gaat gebeuren (vergeet daarbij niet te vertellen hoe bijzonder dat is) én wat je van hun verwacht. Als je in de mogelijkheid bent, kan het erg helpen om met het bruidspaar en de kinderen de trouwlocatie te bezoeken en de taakjes van de kinderen te oefenen.
En natuurlijk de belangrijkste… ontspan! Zorg voor een goed back-up plan, maar ga vooral onwijs genieten van deze mooie gebeurtenis. Ontspannen mama’s en papa’s zorgen voor ontspannen kindjes.
- Het draait even niet om de kinderen.
De bruiloft en de trouwceremonie staan in het teken van het bruidspaar. Natuurlijk is het geweldig als kinderen bij de bruiloft zijn of een bijdrage kunnen doen tijdens de ceremonie. Maar soms lukt dit ook niet en dat is ook niet erg. Vaak is dit omdat de kinderen nog nét te klein zijn om te begrijpen dat het niet het goede moment is om heel hard te praten, te huilen of om rondjes door de ruimte te rennen.
Als er een moment komt tijdens de ceremonie dat de aandacht meer naar de kinderen gaat dan naar het bruidspaar… dan is het tijd voor een ‘ouderlijke interventie’. En wat is dan het exit-plan? Wie kan er even met je kind naar buiten? Als je hier van tevoren over na hebt gedacht (en eventueel besproken is met ceremoniemeester en/of trouwambtenaar), is het tijdens de ceremonie veel makkelijker om hiernaar te handelen (en hoeft het ook niet ongemakkelijk te voelen).
Tot slot… Al ben je nog zo goed in plannen en bedenken, kinderen doen vaak onverwachtse dingen. En dat is vaak verrassend leuk! Dus… ontspan… het wordt een feestje voor iedereen! En als het dan toch onverwachts anders loopt, dan ben jij daarop voorbereid!
0 reacties